Smaczna kuchnia włoska
Masz ochotę smacznie zjeść? Pośród wielu alternatyw, jakie daje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to różnorodność aromatów, kolorów oraz spora dawka składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie smaki
Polakom włoska kuchnia, łączy się przede wszystkim z makaronem i pizzą i czasem z winem. Podczas gdy włoskie gotowanie to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne włoskie jedzenie
Pasty to baza kuchni włoskiej. Włosi przygotowują pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie trudno wyobrazić sobie składniki których nie da się dołączyć do makaronu. zamawiamy w restauracji Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wieprzowe czy dziczyzna oraz przeróżne przyprawy, powodują, że pasty można jeść każdego dnia.
Następnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Prawidłowo przyrządzona pizza włoska powinna mieć cienkie ciasto i mała ilość składników. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To również lasagne, focaccia, ravioli i szeroki wybór deserów – takich jak tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie skosztować wina czy dojrzałych serów- gorgonzoli, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film