Prawdziwie włoska restauracja – typowe menu
Restauracje włoskie to w Polsce najczęsciej spotykany rodzaj restauracji. Cenimy jedzenie włoskie bo jest smaczne, sycące oraz ładnie wygląda na talerzu. Bez wątpienia najczęściej jemy makarony. Mocniej wrażliwi degustują mniej znane potrawy takie jak canelloni, polentę czy włoskie zupy minestrone.
Szukając tradycyjnej włoskiej restauracji trzeba przyjrzeć się kilku cechom: czy restauracja korzysta z włoskich produktów, czy w karcie znajdują się też mniej typowe potrawy, czy lista win, oferuje klasyczne włoskie wina. Włoska kuchnia to bogata różnorodność oraz potrawy z różnych miejsc kraju. Dobra włoska restauracja stworzy prawdziwie włoski smak.
Kuchnia włoska jest prosta, ale to wcale nie oznacza, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to przepyszna kuchnia europejska .
Wykwintne wina włoskie
Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która aspiruje do tytułu bycia eleganckim miejscem na gastronomicznej mapie regionu, nie może zapominać trunków. Obiad w klimacie włoskim z całą pewnością musi zawierać też aperitiff. Lampka białego wina to przy włoskim posiłku norma. Restaurants in Main Market Najbardziej znane wina z Włoch to toskańskie chianti, kalabryjskie bivongi oraz marsala z Sycylii. Restauracja włoska – jeśli naprawdę ma być postrzegana jako typowa włoska trattoria, powinna mieć różnorodną kartę win.
Regionalna kuchnia włoska
Mając ochotę zrozumieć wyjątkowość włoskiego gotowania bez wahania trzeba wybrać się do restauracji, która jest w stanie podać nie tylko makaron i pizzę.
Zobacz film