Kawa – skąd jest oraz kiedy tak właściwie zaczęto ją pić?
Historia kawy rozpoczyna się pewno w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali oraz użytkowali owoce kawowca. Jednak wtedy nie jedzono jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy dzisiaj, innymi słowy pijąc oraz delektując się jej aromatem. Tamtejsi obywatele gotowali owoce kawowca oraz wzburzali je z solą oraz masłem, a samych plonów nie pielęgnowano specjalnie w praktycznych celach, wyłącznie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Sporo stuleci później, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została wypracowana pierwsza metoda gwarantująca preparowanie nasion w taki sposób, aby można było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w globie, a w związku z tym jej ziarna wędrowały powoli rozpoczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a też Ameryki. Kawa stawała się wobec tego coraz to bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz to bardziej na popularności oraz przechodząc różnorodne modyfikacje, aby uzyskać rozmaite postacie oraz smaki, jakie znamy dziś. Dziś większość spożywanych towarów jest dla nas niezmiernie łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga dużego trudu. czy barista to trudny zawód Gdy coś się kończy, od razu udajemy się do punktu sprzedaży, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeżeli nawet, to są to nadzwyczaj śladowe przypadki. Wobec tego również tak pożądana przez nas kawa, bez której istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, pożąda szczególnej troski w czasie procesu jej uprawiania, a też odpowiedniego przetwarzania i przygotowywania.
Zobacz film